torsdag, december 2

Tuff Åke prisbelönas

(Från Tyresö Nyheter december 2010)

Han har hörts på Tyresöradion 91,4 varenda vecka sedan 1985 i Radio Tuff och sedan 1995 på Succékanalen 91,4. Skulle han ha fått marknadsekonomiska löner för sina 4500 radioprogram hade han i dag varit en av Tyresös rikaste män, men han har jobbat oavlönat i den stolta folkrörelsetraditionen.

Som ung elitsoldat och underofficer vägrade han sin andra repmånad och fick fängelse, när etablissemanget hade framskridna planer på blågula kärnvapen –snacka om förintelse! Han var med och grundade Tyresö Ulands och FredsFörening (TUFF) 1967 och blev dess första ordförande. På 70-talet var han vice ordförande i Svenska Freds och samarbetade med sin idol Per Anders Fogelström, som han efterträdde som föreningens ordförande 1977-79. Han har skrivit flera böcker, bland andra en med den typiska titeln ”Förbannad pacifist”.

PRIS AV ÄRKEBISKOPEN
Det handlar förstås om Åke Sandin. Han har fått flera utmärkelser förut men nu har han just fått Ickevåldsfondens pris av självaste ärkebiskop Anders Wejryd. Det skedde i Storkyrkan, där Mikael Wiehe sjöng och pristagarna höll korta anföranden. Åkes kommentar:
-- Glad att ha fått vara i Storkyrkan igen. Som student var jag guide i Gamla stan och hade då förmånen att få visa denna fina kyrka för turister och skolklasser från landsorten. Första gången jag fick tala i en kyrka var en aprildag 1968 , när vi i en knökfull Tyresökyrka hade en minnesceremoni för ickevåldsmannen Martin Luther King som hade mördats ett par dagar tidigare.

ÅKE VÅGAR
Åke har ofta vågat sticka ut ansiktet mot trendig snålblåst och alltså ibland blivit kontroversiell. Men som han säger:
-- Jag växte upp vid Ångermanlands Höga kust och fick då inpräntat att man inte skulle fjäska för ”storgubba”, som man sa där. Vägrar alltså att vara bland trendnissarna vid köttgrytorna hos traska-patrullo-patrasket. Faktum är att jag som oavlönad kan uttala mig mera öppet, till exempel i Radio Tuff, som gör skäl för sitt tuffa namn.

HIPP,HIPP,HURRA!
Vi i Tyresö Nyheter vill uttrycka ett stort grattis till en välförtjänt pristagare och Tyresöbo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar