lördag, december 31

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1305) 1/1 2012 till....

….till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som nu tackar för 265 000 kr som Tuff före jul skickade till projekten i Indien. Han uppger att det blev nästan två miljoner indiska rupier eller närmare bestämt 1 955 609 rs Pengarna använts till att driva två skolor bland fattiga indiska byar. Det är inte dåligt, särskilt med tanke på att Tuff inte har några offentliga bidrag. Och varenda insamlad krona går oavkortat till ändamålet, eftersom ingen i Tuff eller Radio Tuff är avlönad.

….till de många kloka och solidariska människor, vilka som julklappar använde Tuffs mangogram. Bara under december kom till Tuffs insamlingskonto, pg 793636-2 in 4750 kr för mangogram. Nu blir det alltså ännu flera mangoträd bland ”de fattigaste av de fattiga” i indiska byar, förutom de 108 500 mangoträd som redan planterats.

…till Samuel Strandbergs nya Indienbok med titeln ”Moguler, Maharajor och Feringis”. Hans första av många läsvärda böcker om Indien ”Luvarsal -- Indisk by i utveckling” kom redan 1971 och inspirerade många i Tuff att göra insatser. Det var också Strandberg som tipsade Tuff om vårt första Indienprojekt för drygt 40 år sedan. Det var skolan Sarvodaya Ashram ute på landsbygden i delstaten Gujarat. Där uppfördes i början av 70-talet för Tuff-pengar bland annat tre skolbyggnader, ett bibliotek, ett elevhem m m.

….till Svenska Svenska Freds’ ordförande Anna Ek som tackar medlemmarna för de framgångar man haft i fredsarbetet under det gångna året. Hon framhåller kampanjen mot vapenexport till diktaturer och de många namnunderskrifterna i ämnet. Också arbetet mot klustervapen nämns som lyckat. Dessutom har Svenska Freds fått över 500 nya medlemmar.

….till Sveriges Radios Studio Ett som (27/12) lät Anja Sahlberg intervjua Salima Tiemcani. Hon är en mycket modig algerisk journalist som vågade sätta sig upp mot de terrorister som på 90-talet mördade en journalist nästan varje vecka. Salima fortsätter trots mordhot att brännmärka den organisation som kallas al-Qaida i islamiska Maghreb.

….till de historiker som hävdar att politiker inte ska uttala sig i historiska frågor såsom franska parlamentet nyligen gjorde genom att göra det straffbart att ”förneka” att Turkiets behandling 1915 av armenier var ”folkmord”. Turkiet svarade genom att kalla Frankrikes härjningar i Nordafrika för ”folkmord”

….till Dagens Nyheters Erik Helmerson, som (27/12) recenserar Simon Sebag Montefiores bok ”Jerusalem” och bland annat skriver. ”Judar, assyrier, babylonier, perser, romare, muslimer, korsfarare, osmaner och britter är bara några av dem som hävdat Jerusalem som sitt och -bildligt och ibland bokstavligt -dansat på tidigare härskares gulnade ben”

tisdag, december 27

Religiösa massmord under julmånaden!?

Roligt att så många till jul köpte mangogram av Tuff som julgåvor. Faktum är att det nu finns 108 500 mangoträd i fattiga indiska byar. Kul också att flera beställde kopior av sina intervjuer på www.tyresoradion.se för att använda som julklappar.

Annars är december inte min favoritmånad. Mörk, eländig och dominerad av julhysteri, kommersialism och konsumism, ja grunkfrälsthetens gyllene tid. Försöker dra mig undan och lägga in sill som min mamma gjorde och laga hennes chokladkarameller i stället för att trängas i köpcentra.

Som religiöst obegåvad har jag ändå försökt påminna om varför jul egentligen firas, vilket lätt glöms bort i ståhejet. Alltså intervjuade jag prästen Siv Källstigen och diakonen Karin Perjus, en halvtimme som hörs fyra gånger per dygn i tre veckor på Tyresöradion 91,4 MHz och när som helst på www.tyresoradion.se . Dessutom hörs nu på samma kanaler under två veckor Radio Tuff nr 1304, där ett av inslagen är med den kristne debattören och fredsaktivisten Bernt Jonsson. Han berättar initierat om läget på Västbanken och om den under julen så aktuella staden Betlehem.

Men nyhetsnarkoman som jag är undgår jag inte händelser uti världen som gör mig förundrad och deprimerad: Under den välsignade julmånaden har många oskyldiga dödats, ja alltför ofta i religionens namn. Det började med att ett förarlöst amerikanskt bombplan, en så kallad drönare, dödade ett tjogtal oskyldiga pakistaner, felaktigt misstänkta för terrorism. Och i den afghanska huvudstaden Kabul sprängde självmordsbombare i religiös fanatism andra oskyldiga.

Två dagar före julafton detonerade flera bomber i Bagdad och dödade ca 60 människor. Och på självaste juldagen angreps kristna kyrkor i Nigeria med många dödsoffer som följd. Känner mig mer än vanligt religiöst obegåvad, när jag för mitt liv inte kan begripa, vad för slags religion det är som tillåter att oskyldiga dödas, ja gärningsmännen prisar till och med sin gud efter sitt massmördande.

Och har den mångomtalade ”arabiska våren” redan höstlikt vissnat? Cecila Uddén, berömvärd mellanöstern-korrespondent, rapporterade i december på Sveriges Radio att i det egyptiska valet hade muslimska brödraskapet segrat med minst ca 40 procent av rösterna. Det partiet är ändå relativt moderat jämfört med valets tvåa, salafisterna. Uddén gjorde en belysande intervju med två salafistkvinnor och de ansåg det faktiskt rätt att otrogna kvinnor stenades. Dagens Nyheters Peter Wolodarski snedtände på inslaget, för på radions hemsida fanns en bild av Uddén tillsammans med de två religiöst ansiktsmaskerade kvinnorna. Han tyckte att hon skulle ha tagit avstånd. Men om man vill inge förtroende och få ärliga svar måste man kanske visa sig vänlig. Mig veterligt har Wolodarski aldrig reagerat när Uddén fryntligt umgåtts med israeliska bosättare för att få dem att frispråkigt avslöja sin tro på att deras gud minsann givit dem rätt till ockuperad mark.

Snart är det ett nytt år. Kanske bör vi på nyårsdagen minnas Esaias Tegnér, som inte bara var skald utan också biskop. Andra strofen i hans dikt ”Nyåret 1816” lyder

Försvunna år var det du? Farväl!
För en stund sen var du vår kung
Nu är det förbi: på din arma själ
har du mycket, din räkning blir tung.
Däruppe, däruppe en domare sitter
Försvara dig, bleknade, om du gitter!
--------------
Åke Sandin

söndag, december 18

Nu Tuff-bistånd, då ett "indiskt Holocaust"

Det är nu 40 år sedan Tuff började att samarbeta med Indien. Då byggdes två stora skolhus Kumla och Nyboda Wings, uppkallade efter Tyresöskolor som gjort dagsverken för ändamålet. Vid skolan Sarvoday Ashram uppfördes också Tuff Library and Reading Hall med 5000 böcker på det inhemska språket gujarati.

Sedan dess har Tuff finansierat hundratals andra projekt: Tjogtals skolbyggnader men också elevhem, skoltoaletter, skollaboratorier, ett par hundra brunnar, många dammar och terasseringar, 100 000 mangoträd med mera. På 90-talet kunde våra duktiga partners anställa unga lärarinnor som i 50 stora skoltält varje år gav undervisning och dagliga mellanmål till ca 3000 barn, vilkas föräldrar var säsongarbetare från fjärran byar. De bodde med sina familjer i eländiga läger och högg sockerrör för mycket låg lön. Då hade Tuff också Sida-bidrag och kunde skicka uppåt en och en halv miljon kronor varje år. De senaste åren har Tuff utan offentliga bidrag kunnat skicka ca 300 000 kr per år. De har främst använts för driften av två skolor i det tidigare så försummade Dharampur.

Bortsett från Goa, Taj Mahal och andra turistmål är okunnigheten i Sverige stor om Indien. Många tror att den nya framgångsrika "tigerekonomin" har fixat till välstånd bland de 1100 miljonerna indier. Och visst har det gynnat en ökande medelklass, men hundratals miljoner lever ännu i elände och djup fattigdom.

Ännu större är okunnigheten om Indiens koloniala historia. För ett år sedan skrev jag för Radio Tuff krönikan "Churchills gloria falnar". Där hette det bland annat:

”Nyligen utkom en bok av den kvinnliga indiska toppfysikern Madhusree Mukerjee. Den har titeln Churchill’s Secret War. Hon skriver om den i väst nedtystade svälten i Brittiska Indien 1943, då ca tre miljoner människor dog och Calcuttas gator var fulla av lik och svältande stackars människor. Hon har funnit, att Churchill vägrade att skicka matleveranser till de svältande bengalerna. Och inte nog med det, så menar hon att han genom sin avsky för Nehru och andra i den indiska frihetsrörelsen, till exempel Gandhi, som han stämplade som ’en halvnaken apa’, starkt bidrog till det otäcka blodbad som Indien drabbades av efter frigörelsen 1947.”

För några dagar sedan (8/12 2011) skrev den australiensiske akademikern dr Gideon Polya en artikel om hur britter och australiensare hade tystat ner (white-washed) att svältdöden i brittiska Indien medvetet hade framkallats genom att livsmedel från Australien inte fick skickas till de hungrande områdena i Indien. Han uppger att 6-7 miljoner indier därför dog och kallar det "Indian Holocaust".

Ja, det var många folk som drabbades av holocaust (förintelse) under andra världskriget. Men man kan för all del med rätta betvivla dödstalen som ofta är starkt överdrivna. Var det verkligen 6-7 miljoner döda indier som britterna var skuld till? Eller var det som jag förut gissat ca tre miljoner? Att svälttragedin i Indien är så nedtystad beror nog på att det inte är god ton att skuldbelägga britterna trots deras väldiga kolonialinnehav, som omfattade en fjärdedel av världen.

Dessutom är bengaler och andra indier inte alls inflytelserika i västerländska medier. Men som den amerikanska folkrättsprofessorn Alfred-Maurice de Zayas har påpekat:

"Inget folk kan ta monopol på lidandet under andra världskriget"
------------------------------------
18/12 2011. Åke Sandin i Radio Tuff nr 1304.

lördag, december 17

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1304) 18/12 -11 till....

....till Finningeskolan i Strängnäs, som vid sin Indienvecka jobbade in 47 000 kr till Tuff-projekten i Indien. Nytt fint rekord! Det innebär att Tuff till sina indiska partners nu kan skicka minst 260 000 kr.

....till de tuff-aktivister som söndag den 4 december fanns vid bokbord i Tyresö centrum och bland annat sålde solidariska julklappar, till exempel mangogram, så att det i fattiga indiska byar blir ännu flera mangoträd än de 100 000 som redan har planterats.

....till läsvärda böcker, bland annat boken "Tysk, men inte nazist", skriven av vår bortgångne Tuff-kamrat Robert Stieger om hans upplevelser i krig och fångenskap. Den finns att köpa för extrapris från Tuff. Bollmoraförfattaren Josefin Roos hörs på Tyresöradion 91,4 (www.tyresoradion.se) fram till nyår berätta om sin nyutkomna bok "Kura skymning", som finns att köpa i Tyresö bokhandel i centrum.Sedan har Lennart Westbergs och Lars Gyllenhaals bok "Svenskar i krig 1914-1945" kommit ut som pocket. Den dementerar det ofta hörda påståendet att det var så många svenskar som slogs på tysk sida under andra världskriget och slår hål på myten om att "det bara var en handfull som stred på allierades sida". Det var tvärtom: Endast 200 svenskar tjänstgjorde i Waffen-SS och Wehrmacht, medan det var över 1000 svenskar som ställde upp som soldater för de allierade och 8000 som sjömän i de allierades krigskonvojer. Så har Ylva Herholz kommit ut med boken "Tysklands bleka barn. Krigsungar kommer till Sverige". Den är välkommen, eftersom tyskars elände under och efter kriget inte brukar uppmärksammas.

....till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF), som genom sin medlemsökning 2011 nu är över 400 betalande medlemmar. Det har inneburit att Tuff i år har kunnat skicka nära 37 000 kr till Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, vars tidning Pax ingår i medlemsavgiften.

....till Sveriges Television, som den 6 och 7 december visade Charles Fergusons Oscarsbelönade dokumentär "Inside Job". Den avslöjar för oss vanliga människor på ett kusligt sätt hur jakten på miljardvinster för finansmän och bankirer ledde till att banken Lehman Brothers och försäkringsbolaget AIG gick omkull 2008, vilket ju orsakade det årets omfattande ekonomiska kris. Några få som var insatta i finansmarknadens möjligheter tjänade enorma belopp, medan vi vanliga skattebetalare i slutändan fick betala kalaset. I höst har vi ju dessutom hört mycket om att "riskkapitalister" tjänat storkovan inom svenska äldrevården och låtit vinsterna hamna i skatteparadis.

....till programmet "Världens händelser" som SvT sände den 7 december. Det handlade om "Operation Iraks frihet", som västmakterna kallade sitt anfall på Irak 2003. Hans Blix, som var chef för FN:s vapeninspektörer i Irak, ignorerades av USA när han påstod att Saddam Hussein inte förfogade över massförintelsevapen. Dessa vapen spelade en avgörande roll för att motivera aggressionen. I propagandan deltog Per Ahlmark, som i tidningen Washington Post gick till hårt angrepp på sin partikamrat, förre folkpartistiske utrikesministern Hans Blix. Denne beskrivs av Ahlmark som "en lättlurad inkompetent tönt""med en "meritlista bestående av totalt misslyckande".Och i en skämtteckning som illustrerar artikeln syns Blix ha lämnat ryggraden hemma. Ändå var det ju Blix som hade ryggrad att gå emot den amerikanska propagandan och som i slutändan fick rätt. Saddam hade inga massförstörelsevapen.

....till de solidariska människor som skänker pengar för att de två Sverige-finansierade barnbiblioteken i Bagdad ska överleva,så viktiga för barn i en stad som sedan anfallet 2003 inte varit värst fredlig. Pengar kan sättas in på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36-2. Märk talongen med Bagdad. Observera att Tuff inte har någon avlönad så varje krona skickas oavkortat till ändamålet.

måndag, december 12

www.tyresoradion.se tar inte jullov!!

Tyresö Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFFs 1303:e sändning hörs på 91,4 MHz från söndag 4 december kl 17 och sedan 4 ggr per dygn till den 18 december, när ett nytt Radio Tuff sänds kl 17. Men programmet kan när som helst avlyssnas på www.tyresoradion.se där man också i fliken ”Arkiv” kan lyssna på senaste årets Radio Tuff och andra program samt se många hundra omdömen om radion i fliken ”Sagt om 91,4”.

PÅANNONS av RADIO TUFF NR 1303:
Veckans rosor delas ut till en fredsförening, en Strängnässkola, ett bistånd till Belgrad, en svensk-irakisk förening, en fredstidning, norska politiker, nya uppgifter om Libyenkriget, en TV-chef, en amerikansk Balkankännare, och en omfattande blogg.

Minnesord över Tuff-aktivisten Margaretha Petersen, som gick bort den 24 november.

Krönikan handlar om julen och om "Solidariska och vettiga julklappar från Tuff, såsom mangogram, pacifistisk bok och gåvor till barnbibliotek i Belgrad.

Bengt Svensson med ett kort ironiskt inlägg om vår biståndsminister och de 50000 dödade i Libyenkriget.

Läraren Kari Sundell vid Finningeskolan i Strängnäs berättar om skolans Indienvecka och Öppet hus för Tuff-projekten i Indien.

Hampus Eckerman rapporterar om bomblarm i tysk stad, libysk baksmälla, amerikansk pizzasås och jättedyr utbildning av afghanska poliser.
------------------------------------------------------
På Succékanalen 91,4 hörs följande program. Också på www.tyresoradion.se :

27/11-18/12:
Eila Andersson är en välkänd och omtyckt profil i Tyresö Centrum. Hon berättar om sin finska hembygd, om eposet Kalevala och om förekomsten av helgon. Hon berättar om de pilgrimsvandringar till Santiago de Composteta, som hon gjort flera gånger. Hon sysslar med måleri och peppar för filmerna på Bio Forellen.

Karin och Tomas Andreasson bor på Sisshammar vid Kalvfjärden. Tomas har varit guide i Klövbergsgrottorna och redaktör för Tyresö debattforum på nätet. Karin har varit dansös men är nu sjukgymnast. De berättar om två av sina tre döttrar som lider av hörselsvårigheter.

En halvtimme om vård och hjälp till funktionshindrade och gamla: Bitte Isacsson och Lena Sandin Kroos är personliga assistenter till hemmaboende handikappade. Christa Hauser jobbade under 27 år på Björkbackens äldreboende, där Lenas mamma Sofie bodde innan hon kom till Caremas Krusmyntan.

(Repris från 2001) Ebbe Björkman släpps lös om de märkliga 1600-talsskalderna Lars Wivallius och Lasse Lucidors märkliga äventyr och eskapader

4/12-25/12:
Prästen Siv Källstigen och diakonen Karin Perjus diskuterar julens budskap om att "Gud blev människa", julfirandet med gemenskap men också för många större ensamhet, köprushen och alla arrangemang med anledning av advent och jul

Christina Melzén (fp) och Ann Sandin-Lindgren (s) sammanfattar nu kommunfullmäktiges novembermöte med många inslag från debatterna, inte minst om äldrevården

Christina och Ann fortsätter att kommentera debatten i fullmäktige och citerar olika ledamöters åsikter om Caremas äldreomsorg m m. Många av våra förtroendevalda hörs.

Historieberättarna Terje Engh, Peter Dicke och Anders Gullberg, alias Biffen, Galento och Korvetten släpps lösa med Åke Sandin som programledare med artistnamnet Bananen. Lyssnare uppmanas att tippa hur många kilo Terje och Dicke bantar ned tillsammans tills nyår

11/12-1/1:
Bergsingenjören Örjan Wiberg bor i Vänersborg men som Indienkännare besöker han ibland Tyresö som har mångårigt samarbete med Indien, där han för länge sedan adopterade två barn. Han intervjuas också om den svenska gruvindustrin.

Josefin Roos växte upp i Lunds akademiska miljö men bor och trivs sedan flera år i Bollmora. 2006 kom hennes debutbok "Heliotrop" och i år hennes kritikerrosade bok "Kura skymning", som hon intervjuas om

Anita Lilburn och Widad Zaki är aktiva i Svensk-Irakiska Solidatitetskommittén, som bland annat driver två barnbibliotek i oroliga Bagdad, delvis med stöd från Tyresö. Diskussion om sanktioner, utarmat uran, korruption men också om irakisk kvinnorörelse.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff hörs nu på det 27:e året med sändningarna 1303-04 med ”rosor”, krönikor, intervjuer och argumentation för fred och solidaritet. Programledare: Monica Schelin och Åke Sandin.

18/12- 8/1:
Terje Engh intervjuar sina grannar Ulla och Jan Henriksson på Axel Wennergrens väg om god grannsämja, olika aktiviteter i bostadsområdet men också om damfotboll, Thailand och äldre människors situation

Gymnasieläraren Anna Walberg-Nyström om den hotade medielinjen, om undervisning i livsfrågor, om elevproblem och sociala frågor men också om sin bakgrund som TV-journalist och socionom.

Kenth Eriksson växte upp i Enånger och bor nu på Fornuddsområdet i Tyresö. Han är civilingenjör i kemi och basar nu för en färgindustris kontakter i Östeuropa. Sin kommande 50-årskris motverkar han med maraton och skidåkning.

Ebbe Björkman kåserar om proteser, sin specialitet som tandläkare, men berättar framför allt om skalden Carl Snoilsky (1841-1903), dennes liv och diktning, "Svarta svanor" och andra dikter läses.

söndag, december 4

Solidariska och vettiga julklappar från Tuff.

Redan på 60-talet var jag med om att arrangera alternativa jular med parollen "Ulandsstöd i stället för julöverflöd!" Missförstå mig nu inte, jag unnar verkligen att medmänniskor har det bra under julen, träffar vänner och släktingar och äter god mat. Tycker det också är bra att barnen får julklappar, så att de stortrivs. Julklappar till vuxna är en konstig sed. Men hellre en blomma medan man lever än aldrig så vackra blomuppsättningar på kistan, när man emigrerat vertikalt.

Jo, jag vet: För en del människor blir ensamheten ännu värre under julen och självmorden lär tyvärr öka efteråt. Så vi kanske bör utsträcka vår medmänsklighet till andra än våra närmaste.

100 000 MANGOTRÄD I FATTIGA INDISKA BYAR
I många år har Tuff sålt den "perfekta presenten". Det är mangogram som finns i tre varianter: 1) För att gratulera...." 2) I stället för blommor", 3) Till minne av.... Tack vare mangogrammen finns nu 100 000 mangoträd i indiska Dharampurs fattiga byar och flera planteras. Nu finns för den här årstiden ett speciellt mangogram med färggranna teckningar av indiska barn och med önskan om en god jul och ett gott nytt år. För 100 kr blir det 20 mangoträd, för 500 kr 100 träd.

Texten på dessa mangogram lyder: "I Dharampur, ett av de fattigaste områdena i indiska Gujarat, kommer små plantor att raskt växa upp till vackra träd. Träd som ger mangofrukter rika på A-vitamin, som skyddar mot nattblindhet. Träd som hjälper till att skänka skugga, glädje och välstånd åt folket"

Mangogram kan beställas av mig på telefon 712 4463 eller på e-post ake.sandin@tyresoradion.se .

TYSK - MEN INTE NAZIST
Robert Stieger var en av mina käraste vänner och en väldigt värdefull Tuff-aktivist. Hans krigserfarenheter hade gjort honom till pacifist. Strax före sin död 2004 kom hans bok "Drei gestohlene Jahre" (Tre stulna år) ut på tyska. Nu har den översatts till svenska av Marianne Stieger, välkänd i Radio Tuff. Den har titeln "Tysk--men inte nazist".

Boken skildrar hur Robert som 17-åring i en socialistisk familj tvingades ut till det förbannade andra världskriget. Han berättar också om sin krigsfångenskap hos amerikanerna i Italien, något som verkligen inte var något semesterparadis. Boken är ett fynd för alla som vill förstå något om krigets bedrövligheter och hur man trots allt kan komma tillbaka till ett civilt liv

Den finns att köpa för extrapriset 150 kr från Tuff genom att man till exempel kontaktar mig, på e-post ake.sandin@tyresoradion.se .

BELGRADS FATTIGA FLYKTINGGUMMOR
Minns du Ganna, 91-åriga ukrainskan som hotades av utvisning i höstas. Vilken folkstorm det blev! Men samtidigt lanserade jag en liten tiggarkampanj för fattiga gamla flyktingkvinnor i Belgrad och den inbringade fatiskt 3500 kr. Heders! Alltså kunde jag i går till Tuffs partner i Belgrad skicka 5000 kr utöver de 5000 från Tuff som skickades i oktober. För dessa gamla damer blir alltså julen lite ljusare.

BARNBIBLIOTEKEN I OROLIGA BAGDAD BEHÖVER HJÄLP
Nyligen intervjuade jag Anita Lilburn och Widad Zaki, två mycket hörvärda kvinnor som hörs på 91.4 MHz och www.tyresoradion.se från den 11 december. De är båda aktiva i Svensk-Irakiska SolidaritetsKommittén. Bland annat berättade de om de två barnbibliotek som de finansierar i Iraks huvudstad Bagdad. Dessa bibliotek har blivit ett kärt tillhåll för många Bagdadbarn med läsning av Pippi Långstrump med mera.

Faktum är att Tuff 2009 stödde verksamheten med 20 000 kr, delvis insamlade bland solidariska människor. Nu behövs det pengar igen, så att denna berömvärda insats för krigsdrabbade irakiska barn kan fortsätta. Som den oförbätterliga tiggare jag är satsar jag gärna 200 kr ur min pension på 10 000 kr som en botteninsats för dessa barnbibliotek. Andra som vill göra likadant kan sätta in bidrag på Tuffs insamlingskonto pg 793636-2. Märk talongen med "Bagdad"!

VARTENDA ÖRE FRÅN TUFF GÅR TILL ÄNDAMÅLET!
Lägg märke till att Tuff i motsats till andra biståndsorganisationer inte har någon avlönad, så att varenda insamlat öre går oavkortat till ändamålet.
----------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Freds-Förenings Radio Tuff nr 1303

lördag, december 3

Minnesord: Margaretha Petersen (1937-2011)

Den 24 november 2011 förlorade Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) en av sina bästa krafter. Margaretha Petersen gick ur tiden.

Hennes sista tid var inte lätt. Bensår med svåra smärtor gjorde att hon tvangs att amputera sina båda ben. Men det hjälpte inte. Smärtorna var fortfarande oerhört starka och läkarna på Huddinge sjukhus kunde inte rädda henne.

Margaretha var Tuffs ordförande 1990 och vice ordförande i över två decennier. Ingen har som hon och hennes Gunnar engagerat sig för Tuffs många projekt i Indien. Hon besökte ofta och länge dessa skolor, brunnar, dammar och andra fina projekt som Tuff finansierat. Flera av hennes indiska vänner har redan reagerat med sorg och saknad.

Det petersenska hemmet på Lummergången i Tyresö fick med rätta hedersnamnet Tyresös indiska ambassad. Otaliga indiska partners har bott där och åtnjutit Margarethas och Gunnars stora gästfrihet.

Redan 1997, när Tuff fyllde 30 år, belönades Margaretha och Gunnar med "Åkes pris" för "berömvärt lokalt solidaritets- och fredsarbete". Och 2007 fyllde Margaretha 70 och Gunnar 75. Deras många vänner samlade då in pengar, som resulterade i "Petersen's Reading Room" vid en av de många skolor i Indien som Tuff finansierat.

Nu när Margaretha inte längre finns bland oss, har Tuff drabbats av en stor förlust. För oss efterlevande återstår nu att hedra hennes minne med att frivilligt och hårt arbeta vidare för den förening TUFF, som Margaretha i så många år gav en stor del av sin fritid.

Åke Sandin
-------------------------------------------------------
"Bort går de, stumma skrida de, en efter en till skuggornas värld" (Ur Heidenstams "Gustaf Frödings jordafärd")

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1303) 4/12 2011 till....

....till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF), som lyckades med sin strävan att i år uppnå många nya medlemmar. Det innebär att föreningen för första gången på många år har över 400 betalande medlemmar. För en förening utan offentliga bidrag och ingen avlönad är medlemmarna av yttersta vikt och en inspiration för styrelsen och andra ktiva i föreningen.

…...till Finningeskolan i Strängnäs, som ägnat en vecka åt Indien. Den kulminerade den 3 december i ett Öppet hus, varvid inkomsterna går
till uffs många projekt i Indien. Skolan följer därmed en berömvärd tradition allt ifrån 1980-talet. Senare i detta Radio Tuff hörs läraren Kari Sundell berätta om skolans Indienvecka.

....till Tuffs samarbete med Belgrad, där Lina Vuskovic hjälper gamla krigsdrabbade flyktingkvinnor. Efter en liten insamling har nu Tuff kunnat skicka ytterligare 5000 kr. Användningen får vi reda på om några veckor men vi kan gissa på att gamla fattiga kvinnors jul nu får en guldkant.

....till Svensk-Irakiska SolidaritetsKommittén, vars företrädare Anita Lilburn och Widad Zaki hörs på Succékanalen 91,4 Tyresöradion en halvtimme från den 11 december. De driver berömvärt två barnbibliotek i det så oroliga Bagdad. 2009 satsade Tuff 20 000 kr på dessa bibliotek. Nu har de ont om pengar igen, så det är kanske dags med en ny insamling och en ny insats.

....till fredstidningen Pax, som över hela sin förstasida har en bild från Västbanken med den ökända muren och inne i tidningen en läsvärd och viktig artikel om att icke-våld faktiskt gav resultat också i detta turbulenta område. Pax ingår i medlemsavgiften till Tuff.

....till norska politiker, som nu kritiserar Sverige för att ha röstat på USA:s urvattnade förslag om att förbjuda bara de klustervapen som tillverkades före 1980 -- vad det nu är för slags förbud? Dessa vapen är ju särskilt djävulska, då de sprider massor av små explosiva tingestar, som efter krigets upphörande fortsätter att döda.

....till uppgifterna som först efter kriget i Libyen kommit om att också den segrande rebellarmén begick övergrepp, summariska avrättningar och andra krigsförbrytelser. Alltför länge lämnade våra medier en märkligt ensidig bild av konflikten och accepterade till och med hycklandet om att Natoflygets insats var att "skydda civila"

....till SvT-chefen Eva Hamilton, som ingalunda gör någon pudel när en talesperson från Haagdomstolen nu kritiserar visningen i augusti av den norska dokumentären "Staden som offrades". Hamilton finner brevet anmärkningsvärt, eftersom det inte är domstolars roll att påverka journalistiken. Hon påpekar att domstolen inte visar på några faktafel i brevet och säger: "Den norska dokumentären Staden som offrades som vi sände tidigare i höstas bidrar ytterligare till att problematisera det folkmord som ägde rum i Srebrenica. Att det handlar om ett folkmord nämns uttryckligen i filmen." Hon får stöd av David Peterson, en av USA:s främsta Balkanexperter, som skriver: "Ingen som beundrar och i praktiken hyllar mediernas frihet och personligt samvete kan tolka domstolens begäran som något annat än att hota SvT och varna andra medier att följa SvT:s exempel i framtiden". Radio Tuff ansåg att ”Staden som offrades, den okända historien om massakern i Srebrenica, var sevärd och annorlunda för den sätter in Srebrenica i sammanhang med det otäcka inbördeskriget i forna Jugoslavien. Men den väcker harm hos dem, som indelar krigförande i onda och goda."

....till bloggen www.tuffsandin.blogspot.com som nu har över 1000 fredstexter, de flesta från Radio Tuff. Det är en händelse som ser ut som en tanke att texterna nr 1001 och 1002 handlar om Margaretha Petersen med anledning av hennes bortgång den 24 november

fredag, december 2

Bengt Svensson: "Väl värt att 50 000 dödades"?

Sveriges biståndsminister, Gunilla Carlsson, intervjuades i början av november i DN efter ett besök i Libyen efter inbördeskriget. Hon ger långa och undanglidande svar på enkla frågor. Här är en:

"När den internationella militära insatsen mot Libyen inleddes hade mellan 1000 och 2000 människor dödats. Nu är dödssiffran efter inbördeskriget och bombningar 50 000 personer. Var det värt det?"

Efter en del slirande om "revolution" (när blev moderaterna ett revolutionärt parti?) kommer det: "Därför tycker jag absolut att det varit värt det." 50000 dödade människor alltså. Och en svensk biståndsminister.

Men biståndsminister Carlsson bekymrar sig faktiskt över att krigets segrare beslutat deportera alla invandrare från fattiga afrikanska länder. Å andra sidan måste ju Sverigedemokraterna vara desto gladare över att deras partiprogram har börjat genomföras, om än i Afrika, så det jämnar väl ut sig.

"Dödssiffran efter inbördeskriget och bombningar 50 000 personer", säger intervjuaren, men var för snäll för att nämna att bombningarna stod Nato för. Ni vet den där militäralliansen som fortfarande håller på att försvara oss mot en sovjetisk invasion.
------------------------------------------------
Med glada hälsningar från Bengt Svensson, San Francisco, på tillfälligt besök i ett mörknande Sverige. (Sänds på www.tyresoradion.se i Radio Tuff nr 1303 från den 4 dec)